Menu Close

Intervju z Gašperjem Osolnikom, inženirjem gradbeništva

Facebook
Twitter
LinkedIn
  • Kdo je Gašper skavt?

Za skavte me je navdušil moj dobri prijatelj in sošolec Matevž, kot povračilni ukrep, ker sem ga sam pripeljal k ministrantom. Skavtom sem se pridružil konec osnovne šole in bil približno 10 let aktiven v stegu Domžale 1. Najlepši spomini so na poletne tabore, moja prva asociacija na skavte pa je narava. Danes se trudim biti skavt predvsem v spoštovanju narave in vseh ljudi v svoji bližini.

  • Kdo je Gašper inženir gradbeništva? 

Svojo poklicno pot sem izbral na koncu srednje šole in se odločil za inženirski poklic, saj sem bolj računski tip človeka. Prav tako je dekliški priimek moje mame Zidar, zato imam verjetno nekaj gradbeništva tudi v krvi. Moja prva zaposlitev je bila v podjetju, ki izvaja visoke gradnje (vse, kar pride iz zemlje), in tukaj sem se kar našel. Všeč mi je, kako iz nič ali starega nastane nekaj novega. Tudi če bi bila omejitev nebo, bi še vedno rad delal v okolju, kjer sem sedaj, in s podobnimi projekti, bi si pa želel, da bi gradbeništvo pridobilo nekdanji ugled, predvsem med mladimi, ki si izbirajo poklice.

  • Vašemu podjetju Gradnik je bila zaupana gradnja Skavtske hiše. Kakšen se ti je zdel načrt, ko si ga videl? Kaj skavtskega si v njem prepoznal? Kako uporabna se ti zdi hiša za skavte?

Naše podjetje Gradnik je relativno mlado na trgu in smo zato še toliko bolj zadovoljni, da smo za izvedbo pridobili zaupanje Združenja. Po projektu sta klet in pritličje betonska, vsi betoni so vidni, kar zaradi zahtevnosti izvedbe za izvajalca ni ravno najljubša izbira. Plošča nad pritličjem in nadstropje sta iz navzkrižno lepljenih lesenih masivnih plošč, gre za naraven material z odličnimi konstrukcijskimi lastnostmi, ki je  čedalje bolj v uporabi. Pri načrtu se mi zdi skavtska predvsem izbira materialov ter večje steklene površine na obeh krajših koncih objekta, kar poleg ugodnih bivalnih razmer predstavlja tudi odprtost. Na južni strani je predvideno tudi ognjišče, kar se za skavtski objekt tudi spodobi. Skavtska hiša bo korak naprej za celotno Združenje ter odličen prostor za zaposlene in ostale uporabnike. 

  • Pri gradnji sodeluje precej skavtov (arhitekt, ti kot izvajalec, koordinator varnosti pri delu, naročnik). Kako je sodelovati s skavti? 

Pri gradnji se pozna, da imamo vsi sodelujoči pred sabo isti cilj in je zato sodelovanje lažje kot običajno. Posebno spoštovanje pa gre tudi vsem, ki gradnji namenjajo svoj prosti čas. Sama lokacija za objekt je super, v veliko pomoč pri izvedbi pa so nam tudi sosedje, bratje kapucini, z župnikom Matejem Štravsom na čelu, saj smo zaradi pomanjkanja prostora gradbišče delno razširili tudi na njihovo zemljišče.

  • Kako je graditi Skavtsko hišo? 

Med izvedbo je osredotočenost predvsem na posameznih fazah ter detajlih in se ne ukvarjam toliko s končnim izdelkom, mi je pa v posebno veselje, ko opazujem, kako objekt dobiva končno obliko.

  • Je bila med gradnjo že kakšna zanimiva anekdota, ki si jo boš zapomnil (z vremenom, materialom … )?

Prva dva meseca od začetka gradnje (april, maj 2021) smo imeli praktično vsak dan dež in smo zelo počasi napredovali z izvedbo. Na blagoslovu temeljnega kamna je gospod nadškof Stanislav Zore dejal, da ima Bog skavte rad, saj je ves dan deževalo, v času blagoslova pa je sijalo sonce. V naslednjih dneh se je vreme počasi uredilo, tako da se je tudi tempo popravil in nadaljujemo z deli po planu. Očitno je bil dober blagoslov z neba nujen, da bo objekt lahko hitro in dobro služil mnogim generacijam.

More to explorer

Okna

Okna na stežaj!

“Velika okna razkrivajo odprt značaj in odstirajo pogled na zanimivo in domačno dogajanje v notranjosti.” Prostrana okna so danes tudi prvič pozdravila

SKAVTSKA HIŠA JE POBARVANA

Skavtska hiša je pobarvana!

Naša skavtska hiša počasi pričenja dobivati svojo podobo. V prihodnjih dneh jo bomo opremili z okni in vrati, da bo pripravljena za

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *