Meni Zapri

V Štepanji vasi v Ljubljani raste skavtska hiša

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kot duhovni asistent že od leta 1996 spremljam skavte. V tem obdobju sem bil na številnih taborih, zato sem že velikokrat od blizu videl, kako mladi, ki se pridružijo skavtom, v življenju hitro napredujejo in osebnostno rastejo. Skavtska izkušnja mnogim spremeni življenje in zaradi nje postanejo boljši ljudje. Številnim mladim skavtstvo tudi pomaga ohranjati vero v Boga, ki nas spremlja, blagoslavlja in odrešuje. Vedno znova mi je lepo videti, ko opazujem mlade skavte, ki so polni navdušenja in v svoje vrste z veseljem vabijo še druge mlade.

Tudi zato smo se bratje kapucini z veseljem odzvali, ko je pred nekaj leti vodstvo Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov začelo iskati nov prostor za sedež Združenja. Med drugim se nam je zdelo dragoceno, da Skavti ostanejo tesno povezani s slovensko Cerkvijo. Res si želimo, da bi se Skavti na vseh ravneh čutili dobrodošle v slovenski Cerkvi. Tako je kmalu prišlo do dogovora in Združenje je od slovenskih kapucinov po ugodni ceni odkupilo starejšo hišo med župnijskim domom in kapucinskim samostanom v Štepanji vasi v Ljubljani, v kateri je bil prej študentski dom. Kmalu je padla odločitev, da se bo na tem mestu zgradila nova skavtska hiša. Ta lokacija za sedež slovenskih skavtov se je izkazala za optimalno, ker je še kolikor toliko blizu mestnega središča, in ker v Ljubljani študira veliko skavtskih voditeljev, ki se bodo v tej hiši srečevali največ. Poleg cerkve se nahaja tudi večji župnijski travnik z ognjiščem, ki ga bodo lahko uporabljali v dogovoru z župnijo. Na razpolago je tudi dovolj brezplačnih parkirišč. Ob začetku gradnje Skavtske hiše pa smo tik ob bodoči hiši s pomočjo naše dobre župljanke, ki je zelo ugodno odstopila v najem zemljišče, naredili še 14 novih parkirnih mest.

Ko v zadnjih mesecih poteka gradnja Skavtske hiše, se večkrat srečam z različnimi delavci, ki gradijo hišo, in iz prve roke lahko povem, da jo gradijo dobri in marljivi ljudje, ki se po najboljših močeh trudijo, da bo hiša kmalu pod streho. Lepo mi je videti, da na gradbišču vladajo lepi medsebojni odnosi. Kolikor lahko, v župniji in samostanu prihajamo naproti in damo kot sosedje na razpolago tudi nekatera naša zemljišča ob novo nastajajoči hiši, ki so potrebni za gradbišče. Obenem pa lahko povem, da so hišo v župniji lepo sprejeli in so župljani veseli, da bo prav tukaj tudi sedež slovenskih skavtov. Tudi župljani in družine naših skavtov stega Ljubljana 4 so se lepo odzvali na prvo nedeljo v juniju, ko smo v župniji pri vseh svetih mašah imeli nabirko za Skavtsko hišo, za kar se jim lepo zahvaljujem.

Zavedam se, da bo potrebno zbrati še kar nekaj sredstev, da se bo hiša lahko zgradila do konca, vendar mislim, da nam bo s skupnimi močmi uspelo, če bomo stopili skupaj in bo vsak pomagal po svojih močeh.

Sam na ta projekt gledam bolj dolgoročno in se zavedam, da se ta hiša gradi tudi za naše zanamce. Obenem pa vidim tudi priložnost, da se ob nastajanju te hiše slovenski skavti med seboj še tesneje povežemo. Prepričan sem, da se bo v tej hiši zgodilo veliko dobrega, in da bo »kot srce, ki bo dajalo utrip celotnemu Združenju«. Trudil se bom, da bomo med našo župnijo, brati kapucini, našim skavtskih stegom Ljubljana 4 in Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov dosegli dober dogovor o medsebojnem sobivanju, in da si bomo kot dobri sosedje v prijateljskem duhu med seboj pomagali. Kot pravi sveti Frančišek Asiški: »Dokler imamo čas delajmo dobro.«

V zadnjem obdobju redno molim, da bi Bog blagoslavljal vse dogajanje v tej hiši. Tudi vse vas vabim, da za blagoslov v Združenju slovenskih katoliških skavtov in skavtinj ter za blagoslov pri tem projektu radi molite. V ta namen prilagam tudi spodnjo molitev:

MOLITEV ZA BLAGOSLOV V ZDRUŽENJU SLOVENSKIH KATOLIŠKIH SKAVTINJ IN SKAVTOV

Dobri Bog, prosimo te, blagoslavljaj naše Združenje. Spremljaj vse voditelje na državni ravni in jim pomagaj, da se bodo prav odločali ter bodo vodili naše Združenje tako, kot je Tebi všeč.

Pomagaj vsem voditeljem po stegih, da bodo imeli dovolj moči in poguma, da bodo vedno znova navduševali njim zaupane skavte za dobre in plemenite stvari. Dobri Bog, povezuj vse člane našega Združenja, da bo med nami iskreno prijateljstvo.

Dobri Bog, blagoslavljaj delo izgradnje Skavtske hiše, ki se v tem času gradi. Blagoslavljaj vse delavce, ki hišo gradijo, naj bo varen vsak njihov korak. Prosimo te tudi za vse, ki na kakršenkoli način pomagajo pri njeni izgradnji, in za vse, ki so že in še bodo v ta namen darovali svoje darove – obdari jih z nebeško milostjo, zdravjem in medsebojno ljubeznijo. Blagoslavljaj vse dogajanje v tej hiši.

Usmiljeni in dobrotljivi Bog, podeli vsem slovenskih skavtom uspeh pri našem delu in srečo na poti življenja. Tvoji sveti angeli naj nas varujejo in vodijo. Pomagaj nam, da bomo nekoč vsi oblekli pisana oblačila nebeških barv. Amen.

Mir in vse dobro in – hvala za vse.

br. Matej Štravs, župnik v župniji Ljubljana-Štepanja vas

More to explorer

Okna

Okna na stežaj!

“Velika okna razkrivajo odprt značaj in odstirajo pogled na zanimivo in domačno dogajanje v notranjosti.” Prostrana okna so danes tudi prvič pozdravila

SKAVTSKA HIŠA JE POBARVANA

Skavtska hiša je pobarvana!

Naša skavtska hiša počasi pričenja dobivati svojo podobo. V prihodnjih dneh jo bomo opremili z okni in vrati, da bo pripravljena za

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja