Meni Zapri

Zgradili smo hišo!

Facebook
Twitter
LinkedIn

»Zgradili smo hišo, zdaj skupaj gradimo dom«

»Kako prijetno je priti domov. Nekam na toplo, kjer se človek dobro počuti. Nekam, kjer se lahko spočiješ, se usedeš, načrtuješ za naprej,« je povezovalec programa Tadej Uršič nagovoril skavte, skavtske voditelje, njihove družine in prijatelje ter vse ostale, ki so se v torek, 17. 10., zbrali v Štepanji vasi v Ljubljani na otvoritvi nove hiše Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Članek pripravila: Ana Knez – Zavzeta Vidra

Več kot trideset let je minilo od ustanovitve Združenja in skavti smo končno dobili svoje prostore. V novi hiši se bodo nahajali poslovni prostori, skavtska trgovina Skavtarnica, skladišče ter prostori za srečevanja, načrtovanja in druženja. V uvodnem programu otvoritve so se idejni pobudniki in izvajalci pogovarjali o zametkih ideje, začetkih dela in poteku vse do otvoritve. Bivša načelnika Združenja, Žiga Kovačič in Irena Mrak Merhar, sta bila začetnika projekta. »Želja je zorela že dlje časa. Vsaka organizacija, vsaka družina in vsak človek mora, ko raste, sprejeti neke odločitve, ki so včasih težke, a potrebne, če želiš napredovati. Organizacija je potrebovala svoj dom. Po dolgih premislekih in preizkušanju različnih možnosti smo se kar naenkrat strinjali s tem, da bomo gradili, da bomo stali drug ob drugem in si bili v oporo. Hvala Bogu nismo vedeli, kaj vse nas čaka, saj drugače ne bi zgradili ničesar. Marsičesa nas je bilo strah,« sta povedala. Poudarila sta tudi, da hiša sicer stoji, da postane dom, pa potrebuje nas. Če se tu vsak čuti sprejetega, če lahko pride sem dobre ali slabe volje, če je tu vsakdo dobrodošel, potem bo to res dom za vse.

Hiša stoji v Štepanji vasi tik ob cerkvi in kapucinskem samostanu. »Tukaj so se rodili slovenski skavti in mislim, da ni naključje, da smo zdaj spet tukaj,« je povedal Kovačič in spodbudil vse navzoče, naj bo ta hiša opomnik, da se z vztrajnostjo in zaupanjem da doseči marsikaj. 

Načelnika ZSKSS Tjaša Sušin in Nejc Kurbus sta se ob tej priložnosti zahvalila tako voditeljem kot pomembnejšim donatorjem, ki so s svojim delom najbolj pripomogli k temu, da imamo skavti nov, skupni dom. Več kot tisoč ljudi nam je dobrohotno priskočilo na pomoč z donacijami; vseh dobrotnikov preko SMS-a in vseh prostovoljcev, ki so v gradnjo darovali svoj čas, pa ni mogoče prešteti. Posebej sta se zahvalila vsem voditeljem: »Bi-Pi nam naroča, naj pustimo svet za spoznanje boljši, kot smo ga prejeli. Naše delo se vidi!« 

Temeljni kamen hiše je bil blagoslovljen pred slabimi tremi leti, tokrat pa je ljubljanski nadškof Stanislav Zore blagoslovil končano hišo in vse, ki jo bomo uporabljali, da bi mogli še boljše in na primernem kraju opravljati svoje poslanstvo vzgoje mladih v državljanskih, krščanskih in človeških vrednotah. V nagovoru se je vprašal, če skavt res potrebuje hišo, da je skavt, in si odgovoril: »Skavt potrebuje šotor. Pravi skavt svoje življenje živi pod šotorom in na poti. Pač pa skavt potrebuje dom. Dom pa je tam, kjer se srečuje z ljudmi, ki so mu blizu, ki ga razumejo, ki ga sprejemajo, ki so njegovi prijatelji. Dragi moji skavti, to je tisti temelj, ki ga ne bo razdrl noben vihar. Ta temelj ste vi.«

Praznovanje smo nadaljevali s skupno sveto mašo, ki jo je daroval nadškof v cerkvi svetega Štefana v Štepanji vasi, nato pa smo imeli priložnost, da se ob pogostitvi skupaj poveselimo, si ogledamo našo novo hišo in srečamo stare in nove prijatelje.

Zbrala sem nekaj vtisov udeležencev:

Kaj bo nova skavtska hiša pomenila za naše Združenje?

Ko se toliko ukvarjaš z operativo, lahko hitro pozabiš, kaj tak mejnik pomeni, ko ga dosežeš. Definitivno se mi zdi, da bo prinesla nov začetek in hkrati pomagala ohraniti vse tisto, kar je Združenje do sedaj delalo za mlade in za naše člane. Je prostor, kjer se bomo dobivali ter skupaj pisali in risali nove ideje. Krasno je, da lahko rečemo, da gremo v našo hišo. V svetu skavtstva si vsaka organizacija želi ustvariti nekaj podobnega in imeti svoj prostor. V Evropi in po svetu so popularni koncepti skavtskih centrov. Precej organizacij si želi imeti svojo bazo, ampak na žalost ne uspe vsem, zato se mi zdi toliko bolj neverjetno, da lahko grem na kakšno konferenco v tujino in povem, da sem iz Slovenije, ki ima dva milijona prebivalcev, naše Združenje ima šest tisoč članov, ampak imamo skavtsko hišo v prestolnici. To je nekaj, česar ne slišiš tako pogosto.

Hana Lobnik – poverjenica za zagovorništvo

Kakšna se ti zdi nova skavtska hiša?

Lepa je! Zelo je svetla. Bili sva noter, sva jo šli pogledat. Midve sva pri skavtih v tej župniji. Lahko smo ves čas gledali, kako so jo gradili. To je bilo zanimivo, ogromno materiala je bilo, veliko se je dogajalo. Verjetno bomo imeli kakšno četino srečanje v skavtski hiši. Veseli sva, da jo imamo.

Rozala in Katarina (12 let) – veja izvidnikov in vodnic

Skavtska hiša je res lepa, prostorna. Skavti smo tako ali tako del ene velike družine. Vsak, ki bo prišel sem, se bo tega lahko še bolj zavedel. Je prostor za srečevanje in vzpostavljanje odnosov. Odraža to, kar smo. Sem voditeljica in mislim, da se bom večkrat ustavila tu, čeprav je zame na malo odročnem delu Ljubljane, ampak bo to hkrati zagotovilo, da se bom k hiši odpravila z namenom, da se potem tam zadržim dlje časa. 

Lucija Iskra – voditeljica

Kakšen je bil tvoj prispevek h gradnji skavtske hiše?

Moja naloga je bila, da pomagam pri notranji ureditvi hiše in sicer pri izdelavi stene, na kateri visijo rutke vseh skavtskih stegov, tistih že obstoječih in tistih, ki na žalost ne obstajajo več. To je bil kar izziv, ker je rutk čez 80, stena pa ni tako velika, je pa zelo visoka. Izrisanih je bilo kar precej variant, kako to postaviti na najboljši način, pa hkrati tako, da ostane še dovolj prostora za stege, ki še bodo nastali v prihodnjih letih :). Poleg tega sva v pritličju skupaj z Nežo Štremfelj oblikovali nalepko za na steklo, ki že od daleč sporoča, da je ta stavba skavtska – moja ideja je bila črtna risba in dejstvo, da se, ko je eno okno odprto, risbi med seboj prekrijeta in dopolnita. Sem pa sodelovala tudi pri zunanji ureditvi prostora in končna podoba mi je zelo všeč. En teden me sedaj ni bilo tu, tako da hišo v končni obliki danes vidim prvič! Marsikaj so dokončali in polepšali. Tudi ljudem, s katerimi se pogovarjam, je všeč. To, da pridem do skavtske hiše in vidim v njej svoj prispevek, je kar poseben, zelo lep občutek.

Zala Dimc – voditeljica

More to explorer

Okna

Okna na stežaj!

“Velika okna razkrivajo odprt značaj in odstirajo pogled na zanimivo in domačno dogajanje v notranjosti.” Prostrana okna so danes tudi prvič pozdravila

SKAVTSKA HIŠA JE POBARVANA

Skavtska hiša je pobarvana!

Naša skavtska hiša počasi pričenja dobivati svojo podobo. V prihodnjih dneh jo bomo opremili z okni in vrati, da bo pripravljena za

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja