Meni Zapri

Zrno na zrno pogača, kamen na kamen … Skavtska hiša

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ko posameznik odrašča, išče svoj prostor pod soncem, si izbere svojega življenjskega sopotnika … Čas prinese to, da si poišče tudi svoj dom. Vsi vemo, da je dom tam, kjer je srce. A vsak posameznik poleg srca potrebuje tudi streho nad glavo. 

Je organizacija drugačna od posameznika? Ja in ne. Skavti smo svoje prve prostore dobili v brezplačen najem od ljubljanske nadškofije – na Metelkovi ulici v Ljubljani. Pisarna, skladišče, prostor za načrtovanja in srečanja. Še danes imamo na tem mestu skladišče z vso potrebno opremo in arhiv organizacije. Hkrati pa smo kot organizacija močno zrasli – v letih, številu članstva in voditeljev, pa tudi po številu zaposlenih. In poiskati smo si morali nov dom. Pod svojo streho so nas sprejeli jezuiti in tako že vrsto let domujemo pri sv. Jožefu v Ljubljani. Prav gotovo se tu počutimo prijetno, z lastniki imamo dobre odnose, prostor je še dovolj velik za naše delovanje, imamo parkirišče, smo v centru Ljubljane. Pred leti pa se je pri sv. Jožefu začela prenova prostorov v skladu z željo jezuitov – še bolj slediti njihovemu poslanstvu. Pod isto streho je poleg jezuitov in nas, Skavtov, živelo še veliko drugih organizacij, posamezniki pa so prostore uporabljali tudi v poslovne namene. Od mnogih organizacij trenutno tu domujemo le še Skavti, saj del, ki ga najemamo, zaenkrat še ni šel v prenovo v skladu z željo jezuitov. Se je pa v tem obdobju nejasnosti, kdaj bo dejansko zadnji rok za (vsaj začasno) izselitev iz trenutnih prostorov, pričelo obdobje s stoodstotno povišano najemnino. Prav ti zadnji dve dejstvi sta vodstvo Skavtov pripeljala do točke, ko je bilo potrebno razmisliti, kako in kaj naprej. Imamo možnost iti kam drugam? Če se že selimo, je dobro, da se selimo za stalno oz. vsaj za daljše obdobje. Gotovo obstaja tudi možnost, da bi na isti lokaciji združili tako prostore pisarne in srečanj kot tudi prostore skladišča.

In smo šli … V akcijo iskanja, ki se je začela leta 2017. Iskanja prostorov, kjer bi lahko bivali. Iskali smo možnost dolgotrajnega najema, sestankovali na različnih koncih znotraj Cerkvenih in mestnih institucij, sledili priložnostim, si ogledali nekaj možnosti – od neprimernih do primernejših. Sledili smo dražbam in s tem možnostim cenovno ugodnejšega nakupa ter na svetu Združenja predhodno sprejeli sklep, da se ob morebitni dobri priložnosti o nakupu lahko odločita izvršni in nadzorni odbor ZSKSS. Naredili smo raziskavo med voditelji, kaj jim je pri skavtskih prostorih najpomembnejše (bližina centra, dostopnost z lastnim prevozom, zunanji prostor ipd). In molili – za prave odločitve, za modrost pri odločanju in za blagoslov.

Potem je blagoslov res prišel. V začetku leta 2018 so do nas pristopili bratje kapucini s predlogom, da bi se morda lahko srečali in dogovorili za odkup parcele s hišo v Štepanji vasi. Dostopnost lokacije, prostor, obkrožen s kapucini, in s tem tudi duhovna podpora, možnost novogradnje, cenovno ugodna rešitev … Prav gotovo je bil vse skupaj blagoslov. In po tehtnem premisleku enih in drugih možnosti, posvetovanju s strokovnjaki z različnih področij, pregledu finančnega stanja za nakup in novogradnjo ter posledičnih obremenitev organizacije, številnih pogovorov in premislekov … smo se odločili stopiti v te čevlje, si upali realno sanjati in sprejeli odločitev.

Skavti smo oktobra 2018 od Slovenske kapucinske province odkupili parcelo v Štepanji vasi in se tako podali v zgodovini ZSKSS najtežji in najobsežnejši projekt skavtske hiše – ‘Mladost pod skupno streho’. Zato, da bomo lahko naši organizaciji, našim voditeljem, našim članom in posledično tudi celotni skupnosti lahko nudili še boljše pogoje.

Hvaležni smo za ta blagoslov, ki nam je bil dan. Hvaležni smo za zaupanje. Hvaležni smo za vso podporo, ki je, bo, in ki smo je do sedaj že bili deležni. Hvaležni smo vsem, ki soustvarjate naš skupni projekt v prvih vrstah, in tistim, ki nas podpirate v ozadju. Za molitve, nasvete, duhovno in finančno podporo.

Vsi premisleki, tehtanje, dogovarjanje in dosedanja pot so nekoliko skriti, čeprav niti malo nepomembni.

Z letošnjim majem pa je bil postavljen temeljni kamen. Gradnja – in z njo tisto vidno znamenje, da se stvari premikajo naprej – se je začela. 

Naj bo blagoslovljena tudi še naprej!

Irena Mrak Merhar in Žiga Kovačič

More to explorer

Okna

Okna na stežaj!

“Velika okna razkrivajo odprt značaj in odstirajo pogled na zanimivo in domačno dogajanje v notranjosti.” Prostrana okna so danes tudi prvič pozdravila

SKAVTSKA HIŠA JE POBARVANA

Skavtska hiša je pobarvana!

Naša skavtska hiša počasi pričenja dobivati svojo podobo. V prihodnjih dneh jo bomo opremili z okni in vrati, da bo pripravljena za

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja